Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Uvodnik
 
Marijo, pogledaj nas!

Piše: Vladimir Vidović
 

Gledamo tmurno na svijet, koji je ispunjen sebeljubljem, nasiljem, mržnjom, u kome vlada novac i sila, koji nema osjećaja za velike istinske duhovne vrednote. Sa žalošću u srcu promatramo strahote koje nam se događaju.

S pravom možemo reći da je kršćanstvo danas najprogonjenija vjera na zemlji, a nedavni događaji na Šri Lanki samo su potvrda tome. Kao vjernici koji svoje pouzdanje stavljaju u Gospodina, znamo da je Krist nepobjediv, da njegova istina i ljubav pobjeđuju svijet, da je Bogu sve moguće. Marijina vjera nas uči kako se pobjeđuje svijet šutnjom, molitvom, ljubavlju za druge, širenjem mira, uklanjanjem grijeha u sebi i oko sebe, podnošenjem patnje i boli. Marija zna što je zlo i grijeh, iako ga nije počinila, kao ni njezin Sin, ali je i ona kao i njezin Sin probodena, zdrobljena, mrvljena kroz mnoge patnje, koje omogućuju rađanje novoga, ljepšega, radosnijeg svijeta u Isusu Kristu. Marija je pila vino radosti u Kani i ispila gorčinu kaleža patnje na Kalvariji, te ispjevala himnu radosti ljubavi Božjoj. Njezina vjera otkriva da zlo i grijeh nemaju posljednju riječ nego radost spasenja, ostvarenu kroz smrt i uskrsnuće Isusa Krista. Ta radost olakšava križeve i patnje ovozemnog života.

Gospodin nas gleda i želi da i mi upremo svoje poglede prema njemu. Živjeti pred očima Gospodnjim i gledati ga s pouzdanjem postaje bitno za naš unutarnji život. Bog nas ne gleda da bi nas nadgledao, nego bdije nad nama jer nas ljubi. Biti svjesni toga milosnog pogleda izvor je darežljivosti i hrabrosti. Biti svjesni da se Bog zanima za nas, bez obzira koje bile naše brige, da nas gleda i da nas ljubi, pomaže nam da zdušno radimo i unosimo radost u svoj život koji je često bezvoljan.

Marija nas gleda i najdraže joj je kada je njezina djeca gledaju, a za nas više nego korisno, jer nam omogućuje da vedri i radosni izađemo iz teških trenutaka koji nikada ne manjkaju u našem životu, bez obzira tko mi bili. Snađu nas u životu kušnje, bolesti, žalosti, neshvaćanja, osamljenosti fizičke ili psihičke naravi. U tim trenucima neka naš pogled potraži našu nebesku Majku. Uprimo svoj pogled prema njezinoj slici, svetištu, posebno pogled duše i srca. Marijin pogled me očekuje.

Pogled naše Majke uvijek je na nama. U tom pogledu nastojat ćemo s pažnjom suobličiti svoj život njezinu. Uzajamni pogledi postat će rasvjetljenje. U opasnostima, nemirima, naš pogled bit će pogled djeteta prema svojoj Majci, zaziv za pomoć; naš pogled bit će molitva i bit će pun pouzdanja. Znajmo da će Majka uslišati naše vapaje. Budi siguran u Majku koja očekuje samo tvoj vapaj da ti pritekne u pomoć.

Ovaj susret pogleda vodi do savršenog sjedinjenja života. Riječi više nisu potrebne, tišina omogućuje još intimnije razumijevanje. U opasnostima, u žalostima, u sumnjama, misli na Mariju, zazivaj Mariju! Neka ona uvijek bude u našim srcima. Slijedeći njezin primjer nećemo se izgubiti, zazivajući je nećemo izgubiti nadu, misleći na nju nećemo pasti u grijeh. Oslanjajući se na nju, nećemo posrnuti, pod njezinom zaštitom nećemo se ničega bojati, pod njezinim vodstvom nećemo se umoriti i stići ćemo cilju, luci vječnoga spasenja.

Marijo, Majko vjere, pomozi nam ljubavlju, koja je od Boga, i vjerom, slično kao i ti, pobijediti svijet.

S ljubavlju,

Vladimir Vidović

Marijo pogledaj nas nošene snagom valova i morske struje. Tebi uzdižemo vapijuć glas: spasi nas od ove strašne oluje! Tebe zazivamo: Zvijezdo mora! Ti si naša jedina nada! U Tvoje okrilje dajemo život svoj Tvojem se milosrđu utječemo sada. Marijo, Zvijezdo mora, utišaj vjetar, smiri more, pruži svoju ruku. Marijo, Zvijezdo mora, vodi nas u sigurnu luku. (Iz mjuzikla Svetac svega svijeta)

 

 


© 1999-2018 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s

c