Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

Veritas
Arhiva
Sv. Antun
Dragi sveti Antune
Bazilika sv. Antuna
Slike sv. Antuna
Promocije
Povijest
Pretplata
Gdje smo
Drugi o nama

 

 

 

 

Preporučite stranicu
prijateljima
Forum

Povijest Veritasa
   
   
 

top

Današnji "Veritas", kao katolički mjesečnik pod naslovom "Glasnik sv. Antuna Padovanskoga", pokrenut je davne 1962. godine. Bio je to prvi i, tada, gotovo jedini poslijeratni vjerski list, a njegov izlazak potaknut je početkom Drugoga vatikanskog sabora. Pokretač i prvi urednik "Glasnika" bio je fra Ivon Ćuk (najčešće se služio pseudonimom Yves Ivonides), član Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca , koja je bila i ostala nakladnik tadašnjega "Glasnika", a sadašnjega "Veritasa".

 

Zbog čestih sukoba s komunističkim vlastima, a ujedno
želeći List osuvremeniti, Urednik mu 1968. godine mijenja ime, izgled, format i sadržaj. List od samoga osnutka nastoji "informirati i poučavati u vjeri, formirati savjesti pojedinaca u svjetlu vjere, doprinijeti vjerskom preporodu našega naroda, te rješavati vjerske probleme" - kako stoji u Odluci o pokretanju "Glasnika". Na toj zacrtanoj liniji ostao je i drugi urednik, fra Ljudevit Maračić , koji je 1973. preuzeo vodstvo Lista, vršeći tu odgovornu dužnost sve do sredine 1998. godine. Marko Puškarić preuzeo je uređivanje Veritasa 1998. i uređivao ga do 2006. godine. Sada je glavni urednik "Veritasa" fra Ivan Bradarić .

Od svoga početka, pa sve do danas, već 45 godina, "Veritas" nastoji biti dostupan i čitljiv svima koji vole evanđeosku istinu i istinu uopće, pa i onu koja opominje, izaziva ili je neugodna. Istina, začinjena kršćanskom ljubavlju, onakva kakvu je naviještao i sv. Antun, cilj je i putokaz svima koji rade ili koji pišu u "Veritasu".

U Listu redovito ili povremeno surađuje dvadesetak novinara, a tematski je veoma raznovrstan. Čitaju ga svi uzrasti, od mladih do najstarijih, ljudi iz gradova i sa sela, te pripadnici različitih zvanja i zanimanja.

"Veritas" izlazi mjesečno, u nakladi od 5.000 primjeraka. Većina primjeraka prodaje se putem pretplata, a dostupan je i u slobodnoj prodaji u brojnim crkvama u Domovini i u inozemstvu.

Od 1999. godine "Veritas" je dostupan i u elektroničkom obliku ( www.veritas.hr ). Online izdanje lista donosi sve tekstove kao i tiskano izdanje, a nudi i mogućnost pretraživanja svih priloga, pojedinih brojeva i godišta. Ova usluga je s naše strane potpuno besplatna i na taj način želi biti dar i duhovno obogaćenje onima koji se služe i ovim novim medijem - Internetom.

U planove koji se odnose na bližu ili daljnju budućnost "Veritasa" svakako spadaju nastojanja oko povećanja naklade, a s tim u svezi i poboljšanje načina prodaje. Želimo da List u svakom svom broju donosi nove, izazovne i privlačne životne priče, razgovore, razmišljanja, komentare važnih događaja u Crkvi ili u društvu, te sve ono što čitatelji žele pročitati u jednom modernom katoličkom mjesečniku. No, bez obzira kako će to utjecati na prodaju Lista, te neovisno o tome što je to uvijek nepopularno, ipak nikada nećemo popustiti beskorisnom senzacionalizmu, praznom kritizerstvu ili izazivanju beznađa i očaja kod čitatelja. Usprkos svemu "Veritas" i dalje želi širiti istinu, radost, nadu i mir.

One koji nas žele bolje upoznati, koji žele surađivati s nama, ili nam se žele javiti i posjetiti nas, potičemo da to bez ustručavanja učine. Više obavijesti o tome što je "Veritas" i koje su njegove djelatnosti, te tko su oni koji iza njega stoje, možete pronaći na 27. stranici svakoga primjerka Lista.© 1999-2018 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s