Bazilika sv. Antuna - Padova
Studeni 2018.

   

Veritas
Arhiva
Sv. Antun
Dragi sveti Antune
Bazilika sv. Antuna
Slike sv. Antuna
Promocije
Povijest
Pretplata
Gdje smo
Drugi o nama

 

 

 

.

Pogledajte film

Pogledajte film 2

Pogledajte film 3

NAJAVLJUJEMO

HODOČAŠĆE U PADOVU

Organiziramo hodočašće "Putovima svetog Antuna" u Padovu, Arcellu i Camposampiero

U 2019. godini hodočastit ćemo:

23. veljače
30. ožujka
27. travnja
18. / 19. svibnja
(Dvodnevno)
8. lipnja

21. rujna
26. listopada
23. studenog

PROGRAM HODOČAŠĆA

 

 

Preporučite stranicu
prijateljima
Forum


Zatražite
novi broj "Veritasa" gratis
(samo Hrvatska)

 
Pretraživanje
izdanja:
Mje
God
 
 
 Arhiva izdanja
 
Liturgijski kalendar Liturgijski kalendar
 .

 Vrijeme Vrijeme
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
 
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
 
 

 

 

 

SVETKOVINA GOSPODINA NAŠEGA ISUSA KRISTA KRALJA SVEGA STVORENJA

 
   
 

Dn 7, 13-14
Otk 1, 5-8
Iv 18, 33b-37

 
 

Razmatranje

 
     
 

Svevladar

Sržna poruka Objave je vjera u skori dolazak Kraljevstva Božjega, objava Krista Kralja, Svevladara, dovršenje zbivanja da Bog bude sve u svemu. Sve što su proroci obećavali ostvaruje se u Isusu Kristu. Politička i ovozemna očekivanja Mesije Kralja, iako zanimljiva, nisu bila opravdana. Isus Krist je Kralj s visina, Gospodar neba i zemlje, Kralj istine i ljubavi, sila koja osvaja umove i srca, Kralj u duhu i istini.

Prvo čitanje nam donosi jedan od najvažnijih odlomaka biblijske apokaliptike. Danijel naviješta bliski kraj velikih zemaljskih kraljevstava, od kojih posljednje krvavo tlači izabrani narod, i nastoji pobuditi povjerenje u nastup skorog Božjeg kraljevstva posredstvom Sina čovječjega i “naroda svetaca”. “Pradavnome” (u ugaritskom je naslov Boga) dovedu “Sina čovječjega”; dolazi na oblacima, znak da je božansko biće. “Sveci Svevišnjega” su anđeli i Božji narod. Sinu čovječjem je predana vlast, čast i kraljevstvo, ruši zemaljska kraljevstva i ostvaruje nebesko. U Evanđeljima naziv “Sin čovječji” znak je poniženja Krista, ali i njegove proslave. Kraljevstvo nebesko ostvaruje Isus, Mesija i Sin Božji.

Otkrivenje (2. čit.) pridaje Isusu tri naslova: “Svjedok vjerni”: svjedoči Očev naum ljubavi; “Prvorođenac od mrtvih”: prvi čovjek koji je nadvladao smrt i jedini u kojem možemo nadvladati smrt; “Knez kraljeva zemlje”: od Oca prima svu vlast i ostvaruje ju u povijesti spasenja (Otk 11, 15; 17, 14).

Zatim donosi spomen djela spasenja: očitovanje ljubavi “očistivši nas od grijeha svojom smrću” (Gal 3, 13) i učini nas “Kraljevstvom, svećenicima Bogu”. Slijedi kratko slavoslovlje Ocu koji je sve to zamislio.

Kristov dolazak željno se očekuje: dolazi “s oblacima” i vidjet će ga svi, i oni koji su ga “proboli”. Posljednji je to poziv na obraćenje. “Vidjeti” Krista “s oblacima” za Židove znači vjerovati u njegovo onostrano porijeklo; za kršćane: vjerovati u njegovo uskrsnuće i gospodstvo, prihvatiti Kraljevstvo.

Završava s najjasnijom objavom Krista: On je Alfa i Omega, “Onaj koji jest i koji bijaše i koji dolazi, Svevladar”, što je prijevod imena Jahve objavljenog na Sinaju Mojsiju (Izl 3).

Evanđelje nam donosi odlomak Isusova procesa pred Pilatom. Kod sinoptika Isus šuti, kod Ivana Isus odgovara na pitanje Pilata: “Jesi li ti židovski kralj?” Pitanje u ustima Pilata je dvoznačno: za Rimljanima kralj je jedino car, za Židova je to Mesija-Kralj. Zato Isus traži pojašnjene: “Govoriš li to sam od sebe ili ti to drugi rekoše o meni?” Pilat mu odgovori da on nije Židov, a želi znati zašto ga “tvoj narod i glavari svećenički” predadoše njemu. Isus mu kaže: “Kraljevstvo moje nije od ovoga svijeta”, nije političko, ovozemno, nema vojne sile, “nije odavde”. Pilat mu reče: “Ti si, dakle, kralj?” Isus mu to potvrdi da jest kralj, da je zato “došao na svijet” (čime potvrđuje svoje predpostojanje od vječnosti), da “svjedoči za istinu”, za objavu Boga ljubavi.

Ti si, dakle, kralj?

Današnja svečanost, kojom završava liturgijska godina, ukazuje se kao sažetak Kristovih otajstava proslavljenih tijekom godine, kao vrhunac na kojem blista lik Krista Spasitelja, Svevladara.

Evanđelje povezuje Kristovu muku i smrt s kraljevskim dostojanstvom Krista. Razgovor Pilata i Isusa ima važnu ulogu u shvaćanju Ivanove povijesti Muke i smrti Isusove. Pilat nema svoje ideje o Isusu, i ne predaje mu nikakve kraljevske časti. Predstavlja se kao čovjek bez predrasuda, želi čestito i pošteno presuditi u ovoj raspravi. Pilat je od početka uvjeren da je Isus predan zbog unutarnjih židovskih rasprava, religioznih, a ne političkih.

Zato mu Pilat postavlja pitanje: “Jesi li ti židovski kralj?” Isusov odgovor isključuje svaku vezu s političko-vojnim sredinama. Otvoreno veli da njegovo kraljevstvo nije “odavde”, zemaljsko, vojno-političko; njegova vlast nije zemaljskog podrijetla, iako se njegovo kraljevstvo ostvaruje na zemlji.

“Ti si, dakle, kralj?” Pilat dobro postavlja pitanje: tužba je dakle utemeljena i stvarna, i Isus mora dokazati da njegova kraljevska vlast nije utemeljena na vanjskoj sili. Isus mu svečanom formulom potvrđuje: “Ti kažeš! Da, kralj sam!” I nastavlja tumačiti kako njegovo kraljevstvo nema porijeklo u ovom svijetu. On je “došao na svijet” da uspostavi kraljevstvo, da svjedoči za istinu, što u Ivanu znači Božja objava. Nije ona predmet ljudskog otkrića ili umovanja, ona se prihvaća u vjeri.

Prema Ivanu, križ je vrhunac ove božanske objave. Križ nije samo svjedočanstvo jednog mučenika ljubavi, nego najveći objaviteljski čin. Sav Isusov život, riječi i djela, uključivši križ, objava je spasenja. Evanđelist teolog, Ivan, povezuje Kristovo kraljevsko dostojanstvo s križem. U stvari križ je kraljevsko prijestolje Krista: sa križa širi ruke da zagrli sve ljude; s križa vlada svojom ljubavlju.

Da Isus i nad nama vlada, moramo se pustiti da nas privuče i nama ovlada njegova ljubav, ljubav koja se očituje u boli Boga našega.

Kraljevstvo ljubavi i pravde

Kraljevstvo Kristovo ne smijemo ugraditi u političke strukture. Kraljevstvo Kristovo je objava ljubavi Božje, uspostava novog reda odnosa među ljudima, uspostava nauma spasenja koje je Otac povjerio Sinu čovječjemu i vjernima svojim. To je poziv na stvaranje novog čovječanstva.

Kraljevstvo je središnja tema u Isusovu navještaju kod sinoptika. Ivan gotovo ne spominje kraljevstvo u Isusovu javnom djelovanju, ali pridaje tome posebno značenje u vrijeme Muke. Proces pred Pilatom stavlja u puno svjetlo Kristovo kraljevstvo.

Današnja svečanost je slavlje novog poretka između Boga i čovjeka: objava kraljevstva nebeskog i vječnog, objava Božje ljubavi, kraljevstvo nade i konačnog spasenja, kraljevstvo istine i pravde. Vjernik je pozvan da se stavi na Kristovu stranu protiv zla i nepravde. Ostvarenje Kristova kraljevstva prolazi kroz patnju i mučeništvo. I moramo Krista u tome slijediti.

 

 

 

 


D
 

 

Gaudete et exsultate

Papa Franjo:
Gaudete et exsultate


 

Zašto moliti, kako moliti

Enzo Bianchi:
Zašto moliti, kako moliti


 

Mudrost kršćanskih mistika

David Torkington:
Mudrost kršćanskih mistika


 

Jehovini svjedoci

Celestin Tomić:
Jehovini svjedoci


 

Interpretacija Isusa Krista izvan kršćanstva

Josip Blažević -
Josip Šimunović (ur.):
Interpretacija
Isusa Krista
izvan kršćanstva


 

Spisi

Maksimilijan Kolbe:
Spisi (I)


 

Život sv. Franje Asiškoga

Yves Ivonides:
Život sv. Franje Asiškoga


 

Trijumf ljubavi

Raffaele Di Muro:
Maksimilijan Kolbe
Trijumf ljubavi


 

Nasljeduj Mariju

Nasljeduj Mariju
NOVO izdanje


 

Sscijentologija

Jana Jacobi:
Scijentologija


 

Skroviti život Katarine Labouré

Anne Bernet:
Skroviti život
Katarine Labouré


 
 
Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga - Arhiv

© 1999-2018 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s