Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Proslov
 
Aleluja ili apri-li-li-li

Piše: Josip Blažević
 

Poznati američki književnik Mark Twain nekom prigodomšaljivo je rekao da prvi travnja "služi kako bismo se prisjetili tko smo i što smo ostala 364 dana u godini". Slagali se mi s njegovom konstatacijom, ili ne, lagali jedni drugima samo toga dana ili ne, prvi travnja ustalio se kao popularni dan dobroćudnih laži i pošalica, veselog ozračja "lova na žrtve", zloporabe tuđe naivnosti i lakovjernosti. Poznat na Zapadu i kao All Fools Day, iliti "Dan svih budala", dobroćudan je sve dok trivijalna laž kulminira trijumfalnim "apri-li-li-li!" Tamni oblaci nadvijaju se kada nakon izgovorene laži izostane spomenuti poklič, kada tvorac laži svoju žuč nameće kao istinu, još pri tomu drsko vas gledajući u oči, a da mu se ni obrazi ne zacrvene.

•••

"Istina je danas u takvoj pomrčini", piše B. Pascal, "a laž u tolikoj snazi, da istinu ne bih mogao prepoznati kad je ne bih ljubio." A malo je onih koji istinu strastveno ljube, ako ih uopće ima, dok većinu istina zanima samo deklarativno. Istina je da mi mrzimo istinu, nastavlja Pascal, kao i one koji nam ju kazuju. Kao dokaz tomu isti navodi primjer ispovijedi. Crkva određuje da samo jednom čovjeku na kugli zemaljskoj, po vlastitom izboru, ne lažemo, da pred njim iznesemo istinu o sebi, kakvi uistinu jesmo, a njega obvezuje da ju čuva kao najstrožu tajnu. Možemo li zamisliti išta milosrdnije i blaže? Ipak, naša taština tolika je da joj se i taj zakon čini prekrut. Nepodnošljivo nam je istinu o sebi priznati pred ijednim čovjekom na svijetu, a bilo bi pravedno da istinu o nama svi znaju. Mi im radije lažemo. Mrzimo istinu pa nam je i skrivaju. Želimo da nam lažu, pa nam i lažu. Tako je ljudski život vječna obmana: uzajamno laganje i uzajamno laskanje. Nitko ne govori u našoj prisutnosti onako kako govori u našoj odsutnosti.

•••

Laž na političkoj sceni poprima epidemiološke razmjere. Scenarij na temu Istanbulske konvencije bezočna je laž koja se agresivno nameće, orkestrirano, kako bi zasjenila goruće probleme u Hrvatskoj koje nesposobna vlast gura pod tepih. Agresivnim prizivanjem na ljudska prava zataškava se istina da rodna ideologija nema uporišta u znanosti, ona je protiv svih naravnih zakona, radi čega pravnici kolo vode dok se znanstvenici ušutkavaju. U ime nenasilja nad ženama želi se prokrijumčariti rodna ideologija, makar se zna da se u zemljama koje su ratificirale Istanbulsku konvenciju nasilje nad ženama nije smanjilo. Istina o čovjeku kao spolno određenom biću dirigirano se relativizira fabulom o svjetonazorskim razmimoilaženjima. Nije, međutim, u tijeku sukob svjetonazora, u tijeku je bitka za istinu. To sam najdramatičnije doživio u razgovoru s jednim unesrećenikom koji mi se obratio za pomoć. On je muškarac koji se, zaveden rodnom ideologijom, dao kirurškim zahvatima prekrojiti u ženu. Prekrajanjem spola, međutim, izgubio je identitet. Više se nije pronalazio niti među muškarcima, niti među ženama. Bio je žrtva ideologije čiji ga je svjetonazor sunovratio u očaj. Suicid mu se činio kao jedini izlaz. Eto Sotonine strategije koju opisuje sv. Ivan: "On bijaše čovjekoubojica od početka i ne stajaše u istini jer nema istine u njemu: kad govori laž, od svojega govori jer je lažac i otac laži" (Iv 8,44). Laži Istanbulske konvencije, nažalost, nemaju epilog šaljivog "apri-li-li-li!" nego utiru put kulturi smrti.

•••

Dok su na jednoj duhovnoj obnovi sudionici na papir ispisivali što bi željeli da im svećenik kaže na sprovodu, kao svojevrsni lajtmotiv njihova života, netko je napisao: "Želio bih da mi kaže, gle, miče se!" Nekima je, međutim, razum toliko pomračen da ne vide razliku između života i smrti, istinitog uskrsnog ale-lu-ja i lažljivoga grobnog apri-li-li-li. Prekrajati vlastitu narav znači unakaziti sliku Božju, nakon čega likuje grobni apri-li-li-li. Kirurškim zahvatom moguće je spol prekrojiti ali svrsi (životvorstvu) on nikada više poslužiti neće. Plodnost ima svoj izvor u Bogu, darivatelju života, vremenitog i vječnoga, kojemu Uskrs otkriva smisao. Radosni uskrsni aleluja neka donese istinu u srca svih ljudi koji ju strastveno ljube!

 


© 1999-2018 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s

c