Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Uvodnik
 
Ne(prilika) života

Piše: Vladimir Vidović
 

Ne znam, kakva će situacija biti u trenutku kada ovaj broj izađe iz tiska, uvodnik pišem u utorak 24. ožujka, drugi utorak u nizu od Trinaest utoraka pred Svečev blagdan. Nastupilo je vrijeme neizvjesnosti, okolnosti se mijenjaju iz sata u sat. Pandemija korona virusa uzima sve više maha, sve je više ljudi zaraženo, a glavni grad Hrvatske pogodio je u nedjelju 22. ožujka u jutarnjim satima i snažan potres. Brojne građevine su porušene, mnogi su ostali bez krova nad glavom i čini se da lošim stvarima nema kraja.

Cjelokupno čovječanstvo se nalazi u trenutku velike krize. Kriza je kao trpljenje u kojem se rađaju neočekivana pitanja, potrebe i hitnosti koje vode k novom odabiru i iz kojih proizlazi novi identitet. Slikovito promatrana, kriza je poput raskrižja na cesti. Ona od čovjeka traži da se odluči za ono što je bitno, da načini izbor vrednota. Ističem da je kriza za nas vjernike i vrijeme milosti, vrijeme rasta i vrijeme dozrijavanja. Poteškoće u nama čine da zrijemo i zauzimamo stavove. Potrebno je stoga svladati strah koji nas paralizira da ostanemo u onome što je sigurno, provjereno, strah koji nas vezuje uz naše male ili veće sigurnosti uz koje se osjećamo tako udobno.

Dragi čitatelju, svako vrijeme je Božji dar svakome čovjeku osobno. Jedino gdje se možemo ostvariti jest sadašnjost u kojoj započinje i naša budućnost. Ugledajući se u primjer svetoga Antuna, ali i tolikih drugih Božjih ugodnika, nastojmo i u ovome, uistinu teškom trenutku, tražiti očitovanje Božje volje. Nikada nemojmo dragoga Boga optuživati za zlo jer Gospodin hoće da se svaki čovjek spasi.

Ovo vrijeme epidemije COVID-19 iskoristimo kao priliku proživjeti i razmatrati o krhkosti, križu, žrtvi, solidarnosti, međusobnom uvažavanju koje nije ugaslo, blizini i udaljenosti, obiteljskom zajedništvu, bratstvu, prijateljstvu, ljubavi, odnosima, suradnji, zahvalnosti, o mladosti i starosti, lijepim uspomenama, životnim nedaćama, ograničenjima, slobodi, demografiji i natalitetu, životu i smrti, prošlosti, sadašnjosti, budućnosti, molitvi... o Bogu.

Dragi čitatelju, ne zamaraj se nepotrebnim teorijama zavjere, vijestima, ne traži krivce i žrtve... nego živi ovo iskustvo u punini, sa svim teškim, ali i radosnim trenucima koje nosi. Pomozi koliko možeš, moli se sam i sa svojima, za sve, osobito za bolesne, od bilo koje bolesti, starije i nemoćne, medicinsko osoblje i one koji su na prvoj liniji obrane. Hrabro se nosi s posljedicama. Preobrazi ovu nepriliku u priliku! Doprinesi da iz ove karantene i nevolje iziđemo radosni i pobjednički kao pojedici i kao društvo. Čuvaj uspomene i dobrobiti ovih događaja kao blago mudrosti koje će ti služiti za budućnost. Baš kao naši stari, koji su prebrodili brojne krize i ratove i izašli iz njih osnaženi i poučeni. Naš narod zna kako je biti u bunkeru, podrumima i podnositi žrtvu.

Unatoč svim promjenama u svijetu, društvu, Crkvi te usprkos svim nevoljama koje su nas zadesile u posljednje vrijeme, Evanđelje Isusa Krista i dalje ostaje čvrsti temelj na kojemu treba graditi život, sigurnost i uporišna točka na kojoj bismo trebali osloniti našu obnovu i nadu. Evanđelje Isusa Krista uvijek treba biti normom naše savjesti, kriterijem našeg prosuđivanja i svjetlom koje daje usmjerenje našim koracima. Ono ima moć preobraziti onoga koji ga prima srcem djeteta. Evanđelje nas prosvjetljuje, ali i propitkuje. U ovom času krize eto nam prilike da Evanđelje konačno zaživi u našim srcima i životima. Potrebna nam je hrabrost i odlučnost. Hoćeš li u ovom teškom trenutku imati dovoljno hrabrosti staviti svoj život u Gospodinove ruke, pouzdajući se u njega koji upravlja našim koracima? Upravo hrabrost i odlučnost, utemeljena u istini Evanđelja Isusa Krista, jest najbolji lijek za strah i neizvjesnost koju sada osjećaš. Ne zaboravi, Gospodin je zauvijek s tobom, s nama!

Sretan Ti, dragi čitatelju, po mnogočemu, ovaj poseban, Uskrs!

S ljubavlju,

Vladimir Vidović

"Gospodine, oslobodi nas bolesti i straha, ozdravi naše bolesne, utješi njihove obitelji, podaj mudrosti odgovornima u vlasti, snagu liječnicima, medicinskim sestrama i volonterima, a preminulima vječni život."

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s

c