Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Uvodnik
 
Božić može biti i danas

Piše: Vladimir Vidović
 

Započinjemo svoj adventski hod iščekivanja Iščekivanoga, Onoga koji dolazi i koji je trajno pristutan među nama. Proslava svetkovine Božjeg utjelovljenja je proslava otajstva koje označava i nastavlja označavati povijest – Bog je došao i nastanio se među nama (usp. Iv 1, 14) – otajstva koje se tiče naše vjere i našeg života; otajstva koje živimo na konkretan način. Kako je moguće da ja sada živim taj događaj koji nam je vremenski tako dalek? Kako mogu plodonosno sudjelovati u rođenju Božjeg Sina, koje se zbilo prije dvije tisuće godina? Na božićnoj misi ponavljamo kao pripjev u pripjevnom psalmu ove riječi: "Danas nam se rodio Spasitelj". Taj vremenski prilog, danas, ponavlja se više puta u svim božićnim slavljima i odnosi se na događaj Isusova rođenja i spasenje koje donosi utjelovljenje Sina Božjega. U liturgiji taj događaj izlazi iz okvira prostora i vremena i postaje aktualan, prisutan; njegova stvarnost ne blijedi kako se dani, godine i stoljeća nižu. Naznakom da se Isus rađa danas liturgija se ne koristi nekom besmislenom frazom, već ističe da to rođenje obuhvaća i prožima čitavu povijest, i danas ostaje stvarnost kojoj možemo prispjeti upravo u liturgiji. Nama vjernicima proslava Božića ponovno ulijeva sigurnost da je Bog stvarno prisutan s nama, još uvijek je opipljiv, a ne samo dalek: premda je s Ocem, blizu je nama. Bog se, u tome Djetešcu rođenom u Betlehemu, približio čovjeku: mi ga možemo susresti sada, u jednom danas koje nema kraja. Vječno je ušlo u granice vremena i prostora, da bi nam danas omogućilo susret s njim. Božićni liturgijski tekstovi nam pomažu shvatiti da su događaji spasenja koje je izveo Krist uvijek aktualni, tiču se svakog čovjeka i svih ljudi. Kada u liturgijskim slavljima slušamo i izgovaramo to danas nam se rodio Spasitelj, ne koristimo prazni konvencionalni izraz, već shvaćamo da nam Bog danas, sada nudi mogućnost da ga prepoznamo i prihvatimo, kao što su to učinili betlehemski pastiri, da se rodi i u našem životu i obnovi ga, prosvijetli, preobrazi svojom milošću, svojom prisutnošću.

Živimo s radošću Božić koji se bliži. Živimo ovaj divni događaj: Sin Božji se rađa i danas, Bog je uistinu blizu svakom od nas i želi nas susresti, želi nas povesti sebi. On je pravo svjetlo koje razgoni i raspršuje tmine koje obavijaju naš život i čovještvo. Živimo Božić promatrajući hod beskrajne ljubavi Boga, koji nas je pridigao sebi po otajstvu utjelovljenja, smrti i uskrsnuća svoga Sina.

Nadasve promatrajmo i živimo to otajstvo u slavlju euharistije, središtu svetog Božića; ondje se na stvaran način uprisutnjuje Isus, pravi Kruh koji je s neba sišao, pravi Jaganjac žrtvovan za naše spasenje.

Isus Krist ne prestaje nuditi svoje Evanđelje svima, znajući da je on znak osporavan... da se razotkriju namisli mnogih srdaca, kao što je to prorokovao starac Šimun (usp. Lk 2,32-33). Doista, samo Dijete koje leži u jaslama posjeduje pravu tajnu života. Stoga traži da ga se primi, da u sebi za njega stvorimo prostora, u svojim kućama i u svojim gradovima. Pred njim ne možeš ostati ravnodušan. I mi, dragi prijatelji, moramo neprestano birati stranu. Kakav će, dakle, biti tvoj odgovor? S kakvim ćeš ga stavom prihvatiti? Koji je tvoj izbor? U tome nam pomaže jednostavnost pastira i traženje mudraca, koji su uz pomoć zvijezde istraživali Božje znakove; primjer nam je i poučljivost Marijina i mudra razboritost Josipova. Više od dvije tisuće godina kršćanske povijesti pune su primjera muškaraca i žena, mladih i odraslih, djece i starijih, koji su povjerovali otajstvu Božića, koji su otvorili svoje ruke Emanuelu postavši svojim životima svjetionici nade. Ljubav što ju je Isus, rodivši se u Betlehemu, donio svijetu, veže uza se sve koji ga primaju u jedan trajan odnos prijateljstva i bratstva. Dozvoli da ti Božić progovori i da te mijenja: da mijenja tvoje hladno srce, da mijenja tvoj nezainteresirani pogled, da mijenja tvoju bezvoljnost u žar ljubavi koja će gorjeti prema tvojim bližnjima, u kojima se danas skriva onaj isti Isus kojega promatraš u jaslicama. I neka ta ljubav, osjećaj za drugoga, suosjećanje ne traje samo jedan, ili nekoliko dana: dopusti da Božić – Božje rađanje, u tebi traje čitavu godinu. Samo će tako slavljenje i ovoga 25. prosinca imati smisao.

S ljubavlju,

Vladimir Vidović

Doista, samo Dijete koje leži u jaslama posjeduje pravu tajnu života. Stoga traži da ga se primi, da u sebi za njega stvorimo prostora, u svojim kućama i u svojim gradovima. Pred njim ne možeš ostati ravnodušan. I mi, dragi prijatelji, moramo neprestano birati stranu. Kakav će, dakle, biti tvoj odgovor? S kakvim ćeš ga stavom prihvatiti? Koji je tvoj izbor?

 


© 1999-2018 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s

c