Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Uvodnik
 
Potreba odmora

Piše: Vladimir Vidović
 

Nalazimo se u vremenu godišnjih odmora. Dobro je i potrebno otići na godišnji odmor. Provesti neko vrijeme u prirodi, na moru ili u planinama. Zaboraviti svoje svakodnevne brige, uživati u čistom zraku, diviti se zalazu Sunca, radovati se pjevu ptica, cvrčaka i drugih životinja. Čovjeku je potreban odmor. Isus je jednom naredio svojim učenicima da odu daleko od svijeta i da se dobro odmore, jer ih je svijet opkoljavao sa svih strana. Prema tome i Bog sam želi da se dobro psiho-fizički odmorimo. Odmor dolazi kao posljedica rada. U njemu uživamo plodove svoga rada. To vrijeme postaje izrazito vrijeme zadovoljstva, radosti, zabave, zahvale za sve ono što se radom postiglo. Kao i rad, tako i odmor treba imati "mjeru", da se ne pretvori u čistu dokolicu. Mora obogaćivati čovjeka na istim onim područjima i razinama na kojima ga obogaćuje rad - intelektualnim, etičko-moralnim, vjerskim, fizičkim. Samo se tako odmor uklapa u cjelinu ljudskog življenja te obogaćuju i pojedinca i zajednicu. Odmor, jednako kao i rad, ne smije biti ni na štetu ni na iskorištavanje bilo koga, na uništavanje ljudskog dostojanstva, bilo osobnog bilo drugih, uništavanje prirode.

Međutim, čovjek nije samo tjelesno i psihičko biće. On je također i društveno, i što je najvažnije, duhovno biće. Čovjek ima besmrtnu dušu. Po svojoj duhovnoj dimenziji čovjek nadilazi sva stvorenja ovoga svijeta. Po duhu je najsličniji Bogu. To je Božji dah u čovjeku. Po tome duhu čovjek je živo, inteligentno, razumno i odgovorno biće. Prema tome, da se čovjek kompletno odmori, on se mora prije svega duhovno odmoriti, on mora duhovno ojačati. Tek onda kad smo jaki duhom, moći ćemo nadvladati sve poteškoće koje nam život donese.

Tko se želi najbolje odmoriti, a to znači tko se želi najbolje pripremiti za životna iskušenja, najvažnije je da se najprije dobro duhovno okrijepi. Isus bi rekao da izabere ono jedino potrebno, da sjedne do Učiteljevih nogu i posluša njegove riječi koje navješćuju život vječni. Zašto se ne bismo ovoga ljeta odlučili na jednu duhovnu avanturu i proveli tri-četiri dana u samoći, negdje u prirodi ili u nekom samostanu gdje ćemo u tišini i čistoći prirode osluškivati što mi to Gospodin odavno želi reći, ali nikako da me nađe spremnim da ga čujem i poslušam.
Odmor kao provod, susret, poznanstvo, sklapanje prijateljstva, odabir budućega životnog pratitelja. Jesu li i koliko su naši odmori, naše slobodno vrijeme, ispunjeni tim vrijednostima ili su, na žalost, zaborav svih vrijednosti i kulturnih, i civilizacijskih i vjerskih?

Naš odnos i ponašanje, i prema radu i prema odmoru, trebaju nas upućivati prema Bogu. I rad i odmor onda postaju vrijednosti koje obogaćuju čovjeka, koje čovjeku otvaraju nove mogućnosti da bude više čovjek na svim područjima njegova razvoja. Bog se, prema izvještaju iz Svetoga pisma, prilagođuje čovjeku i govori mu da on može i razumjeti i taj govor primijeniti na svome putu prema potpunu čovještvu, odnosno pobožanstvenjenju. U taj govor uklapa se i govor o Bogu koji radi i o Bogu koji se odmara po završetku posla.

To je govor čovjeku koji je na putu. Da bi taj put uspješno završio, veliku važnost ima odnos koji čovjek ima prema radu i odmoru. Vrijeme ljetnih odmora vrijeme je za dublje promišljanje i o radu i odmoru kao o dvjema vrijednostima koje čovjeka obogaćuju i koje jedna drugu izazivaju.

Blagoslovljen odmor!

S ljubavlju,

Vladimir Vidović

Odmor kao provod, susret, poznanstvo, sklapanje prijateljstva, odabir budućega životnog pratitelja. Jesu li i koliko su naši odmori, naše slobodno vrijeme, ispunjeni tim vrijednostima ili su, na žalost, zaborav svih vrijednosti i kulturnih, i civilizacijskih i vjerskih?

 


© 1999-2018 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s

c