Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Uvodnik
 
Svjedočiti istinu

Piše: Vladimir Vidović
 

Živimo u društvu kojemu baš i nije stalo do kršćanskih vrjednota. Pojmovi poput istine, ljubavi, časti, žrtve, mučeništva gotovo su u potpunosti nestali iz rječnika suvremenog čovjeka i kao da pripadaju nekom davnom razdoblju i više nikoga ne zanimaju. Uzroke ovakvoga stanja potrebno je tražiti u relativizmu raširenom na svim poljima kulture, vjere i života, gdje je sve izjednačeno u ime snošljivosti, tolerancije i lagodnog života, što dovodi do rastakanja vrijednosti kojima su se kršćani nekoć ponosili.

Bog izabire i podiže osobe koje ostaju dosljedne svojim kršćanskim uvjerenjima i evanđeoskim nadahnućima. Takve osobe su poput svjetionika koji se izdižu na nepreglednim oceanima današnjice, često uzburkanim i nemirnim, te svojim životnim primjerom svjedoče pripadnost Isusu Kristu i svim srcem vjeruju u aktualnost njegove poruke sadržane u svetom Evanđelju.

Vrijeme koje živimo darovano nam je i žaliti se na vrijeme nema smisla, nego ga je potrebno svojim životom učiniti drugačijim. Kao suradnici istine oplemenimo prostor u kojem živimo, unesimo radost i vedrinu kršćanskoga duha u naša radna mjesta, naše obitelji, zajednice, našu svakodnevicu.

S izrazima najdubljeg poštovanja izražavam zahvalnost dosadašnjem glavnom uredniku fra Josipu Blaževiću na svemu što je učinio za Veritas u proteklom mandatu. Brojna izdanja koja su bila na duhovnu izgradnju mnogih, zatim hodočašća, osim onih redovitih u Padovu, posebno se pamte Veritasova hodočašća u Lurd, Fatimu i Poljsku, izdavanje Spisa sv. Maksimilijana Kolbea i kao kruna svega produkcija novoga mjuzikla o Svecu svega svijeta, divljenja je vrijedno naslijeđe.

Pozdravljam sve vas drage i vjerne čitatelje našega časopisa i zahvaljujem na vašoj vjernosti i odanosti. Hvala svima vama koji širite apostolat katoličkog tiska u svome životu čitajući Veritasova izdanja i preporučujući ih svojim bližnjima. Veritas je puno više od samoga časopisa, to je na prvom mjestu zajednica suradnika istine koji svjedočanstvom svoga života progovaraju o susretu s Istinitim. Veritas je zdrava katolička pobožnost prema sv. Antunu Padovanskom, Bezgrješnoj, sv. Maksimilijanu Kolbeu, a koja se očituje u hodočašćima, molitvama i nasljedovanju njihove vjere i života. Veritas je i Kruh sv. Antuna, koji djelovanjem Caritasove kuhinje dnevno hrani nekoliko stotina ljudi u potrebi. Veritas je i Dom sv. Antuna, u kojemu besplatno žive studenti slabijega imovinskog stanja. Veritas je stil života, jer je jedino osoba koja živi u istini i ljubavi sretna i zadovoljna imajući u potpunosti osmišljeni život utemeljen na Isusu Kristu, te je kao takva potpuno slobodna svojom vedrinom svjedočiti Radosnu vijest.

Našem vremenu potrebni su svjedoci istine, vjere i svoga kršćanskog poziva življenog u ljepoti zajedništva Crkve, naroda i društva općenito, oni koji će primjerom privlačiti, životom svjedočiti i koji se neće pokolebati u životnim previranjima. Svjedok je onaj tko govori životom. U tom je smislu uzor svakoga svjedočanstva sâm Isus Krist. On je doista do kraja živio ono što je naučavao dajući i vlastiti život za svakoga od nas. Izbliza ga slijede veliki svjedoci koji su umrli mučeničkom smrću. Prošlo je stoljeće njima bilo osobito bogato, sjetimo se samo sv. Maksimilijana, bl. Alojzija Stepinca, sv. Edith Stein, i brojnih drugih.

Vjerojatno se od nas neće tražiti prolijevanje krvi, ali dostojanstveno svjedočenje kršćanske vjere i u današnje vrijeme može značiti suočavanje s nizom poteškoća. Od ismijavanja i nekih oblika iskazivanja prijezira prema kršćanima, preko ozbiljnijih oblika uznemiravanja i diskriminacije, sve do grubih povreda temeljnih ljudskih prava poput zatvaranja, mučenja i smrti. Dakle, i u suvremenom je svijetu na nekim područjima svjedočenje kršćanske vjere nerazdruživo od mučeništva. Unatoč tome, ne trebamo se bojati svjedočenja. Ona govore o djelovanju Boga u našim životima, o situacijama u kojim se Bog u našim životima pokazao kao živ i djelatan.

Zahvalan na povjerenju koje mi je ukazano, nastavljam donositi i dalje svim vjernim pretplatnicima istinu vođenu ljubavlju prema Bogu, Crkvi, našem narodu i svim ljudima. Istinu koja će nadahnjivati, istinu koja će oslobađati, istinu koja će voditi, istinu koja pobjeđuje.

S ljubavlju,

Vladimir Vidović

 


© 1999-2019 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s

c