Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Vijesti
 
Papu u Britaniji očekuju vjernici, ali i prosvjedi

Piše: Benjamin Horvat
 
PRVI DRŽAVNI POSJET NEKOG PAPE VELIKOJ BRITANIJI

Tiskovni ured Svete Stolice sredinom kolovoza je objavio program apostolskog putovanja pape Benedikta XVI. u Ujedinjeno Kraljevstvo, na kojemu će biti od 16. do 19. rujna, u prigodi beatifikacije kardinala Johna Henryja Newmana. Na tom, 17. međunarodnom putovanju, papa Benedikt XVI. posjetit će četiri mjesta – dva škotska i dva engleska grada – a putovanje će ujedno biti i prvi državni posjet nekog pape Velikoj Britaniji.

"Cor ad Cor loquitur - Srce govori srcu", tema je tog apostolskog putovanja Pape u Veliku Britaniju, koja podsjeća na geslo kardinala Newmana. Papa će, između ostaloga, posjetiti i kraljicu Elizabetu II. u kraljevskoj palači u Edimburgu. U nedjelju 19. rujna, posljednjega dana putovanja, Papa će otputovati u Birmingham, gdje će služiti misu beatifikacije kardinala Newmana, što će ujedno predstavljati vrhunac njegova posjeta Velikoj Britaniji.

Govoreći o očekivanjima što se tiču ovog putovanja, na koje Papa odlazi gotovo 30 godina poslije povijesnoga pohoda Ivana Pavla II. Velikoj Britaniji, ravnatelj Tiskov-nog ureda Svete Stolice otac Federico Lombardi je napomenuo kako je stanje puno drugačije što se tiče društvenog i kulturnog razvoja, jer se tijekom proteklih godina mnogo toga promijenilo. I sam je posjet drugačije postavljen, jer je to državni posjet nakon službenoga poziva kraljice i Vlade, dok je putovanje Ivana Pavla II. bilo pastoralno. Ono što se očekuje, ono što se može željeti i čemu se nadati od ovoga putovanja jest to da se shvati služba kršćanske vjere i služba Katoličke crkve u vrlo razvijenome, ali i jako sekulariziranome društvu kao što je ono Ujedinjenoga Kraljevstva.

Riječ je o stvarnosti u kojoj možda mnogo ljudi postavlja pitanje o vrednoti kršćanskoga i katoličkoga svjedočenja u društvu. Stoga, važno je učiniti da se shvati da je ona dar za društvo, bogatstvo koje se nudi njezinom službom duhovnoga nadahnuća, ali i zalaganjem na odgojnome, zdravstvenome i karitativnome području, koje je vrlo važno, istaknuo je otac Lombardi.

Najavljeni prosvjedi

Ipak, u Britaniji su se posljednjih mjeseci pojavili napisi koji ne pišu blagonaklono o dolasku Pape. Uz to što su se pojavili oni koji tvrde kako je Papin posjet Britaniji preskup za vrijeme krize (mediji su javili da će stajati gotovo 30 milijuna eura, a od toga 14 milijuna iz državnog proračuna), u Britaniji je skupina prosvjednika "Protest the Pope" najavila da će spriječiti prolazak povorke s papom Benediktom XVI., koja će ići prema jednom od mjesta susreta s vjernicima, piše Daily Telegraph, a prenio je Večernji list. Laici i homoseksualci pripremaju drugi prosvjed, pokraj sjedišta britanskog premijera u Downing Streetu, 18. rujna, kada će Papa biti na molitvenom bdijenju s 80.000 hodočasnika u londonskom Hyde Parku.

Skupina pod imenom "Protest the Pope" otvorila je svoju internetsku stranicu te stranicu na popularnom Facebooku na kojoj je do sada prijavljeno preko tisuću ljudi. Na internetskoj stranici napisali su da se protive dolasku pape Ratzingera u Veliku Britaniju jer upravo on, kao glavna osoba Katoličke crkve, stoji na čelu države i organizacije koja se suprotstavlja distribuciji i upotrebi kondoma i na taj način doprinosi širenju AIDS-a, posebno u siromašnim zemljama, promovira diskriminirajuće obrazovanje, odbija mogućnost pobačaja čak i za najugroženije žene, suprotstavlja se jednakim pravima za lezbijke, gay, biseksualne i transrodne osobe, odgovorna je za mnoštvo pedofilskih slučajeva zlostavljanja i rehabilitirala je tradicionalnog biskupa Richarda Williamsona, koji usprkos povijesnim činjenicama tvrdi kako nije bilo holokausta u Drugome svjetskom ratu. Skupina "Protest the Pope" dodaje da su se Papa i Vatikan opirali potpisivanju mnogih dokumenata o ljudskim pravima te i dalje preko međudržavnih ugovora (konkordata) negativno utječu na ljudska prava u državama s kojima su sklopili takve ugovore.

Preskup posjet u vrijeme krize?

Lord Chris Patten, kojeg je britanski premijer u ime Vlade zadužio za pripremu Papina posjeta, istaknuo je tijekom ljeta da svatko, ako to želi, ima pravo na miran prosvjed, ali i to da takvih vjerojatno ima jako malo. Ono što nas naprotiv jako zabrinjava nije samo jamčenje Papine sigurnosti, nego i da se ne pomute pastoralna zbivanja, a to bi bila velika uvreda, istaknuo je Patten.

Na primjedbu kako su se neke kritike odnosile na veliki trošak Papina posjeta, rekao je kako troškovi iznose otprilike desetak milijuna, ali ako znamo da je za prošlogodišnji skup G20, koji je trajao samo jedan dan, potrošeno 20 milijuna, onda moramo biti svjesni kako sve valja promatrati u okviru vlastitog konteksta, kazao je lord Patten za Vatikanski radio, ali je i nadodao da se takva dva skupa ne mogu u potpunosti izjednačavati jer je cijena osiguranja na skupu G20 mnogo veća zbog većeg broja državnika koji se moraju osigurati i zbrinuti.

 


© 1999-2019 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s