Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Vijesti
 
Znak koji Bog daje preko Marije

Piše: Benjamin Horvat
 
SVEČANO PROSLAVLJENA SVETKOVINA UZNESENJA BLAŽENE DJEVICE MARIJE NA NEBO

I ove godine je u svijetu i u Hrvatskoj svečano obilježena svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Posebno svečano bilo je u Hrvatskoj, gdje su sto-tine tisuća hodočasnika posjetile brojna hrvatska marijanska svetišta. Svetkovina je bila prilika i za brojne duhovne poruke.

"I u ovo naše vrijeme kriza, sumnji, nesi-gurnosti potrebno je taj veliki znak koji nam Bog daje u Mariji na nov način otkriti i dešifrirati. Možda ćemo tada u svom srcu osjetiti novu nadu i polet, osloboditi se sumnje i malaksalosti, egoizma i oholosti", rekao je riječki nadbiskup Ivan Devčić, koji je pred desetak tisuća hodočasnika u srcu Velebita, kod zaštitnice Gospićko-senjske biskupije Gospe od Krasna, predvodio misno slavlje.

Dodao je da, promatrajući znak koji nam je dan u Mariji, otkrivamo kako za prevladavanje bilo koje osobne, obiteljske, crkvene ili društvene krize nisu dostatna samo tehnička rješenja, štoviše, da je za to presudno ono duhovno, presudne su vjera, nada i ljubav koje nas otvaraju Bogu i drugom čovjeku. To je preduvjet bilo koje istinske promjene, rasta i napretka. A te duhovne preduvjete pozvani smo posebno mi vjernici ugrađivati u život društva kojega smo članovi.

Dati prostora Bogu

Sličnu poruku izrekao je u Hrvatskome nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Posebno se osvrnuo na slavlje dana Gospodnjeg, koje znači dati prostora Bogu kako bi čovjek dosegao puninu. "Bez bogoštovlja, bez vremena koje uprisutnjuje vječnost na zemlji, ljudski život postaje ograničen, zarobljen i besplodan. Zbog toga ne previđamo posljedice nepoštivanja dana Gospodnjega za naš vjernički život, ali i za život hrvatskoga društva do kojega nam je stalo. Mi kršćani bez svetkovanja toga dana ne možemo živjeti, znajući da su vrijednosti koje u sebi nosi velika blagodat za svakoga čovjeka, za poletnost duha koji vidi konačni cilj, za međuljudske odnose u društvu, za hrvatski narod", rekao je kardinal.

U prigodnoj homiliji, u kojoj je govorio o svakoj Božjoj zapovijedi, osvrnuo se i na roditeljstvo, za koje je rekao da "nije tek neko ljudsko pravo, nego milost koju su ljudi poz-vani živjeti snagom Božje dobrostivosti. Tako viđena, sva pitanja, s kojima se susreće suvremeni zapadni svijet, o bračnoj ljubavi, roditeljstvu, obitelji, pobačaju, dobivaju nova značenja", rekao je kardinal.

Govoreći o svetkovini Uznesenja Marijina na nebo, rekao je da ona objavljuje prihvaćenost čovjeka u Božju stvarnost. "Taj novi suodnos s Bogom izražava da se ne radi samo o jednome dijelu čovjeka, nego o cjelini koja je prožeta i obilježena dušom. Svetkovinom Uznesenja, Crkva proslavlja nadu za cjelokupnom preobrazbom. Ispunjenje se događa nakon naše smrti, ali onako kako vjerujemo: da vjera u našemu duhu već ovdje na zemlji, u prostoru i vremenu, može iskusiti nešto od te dolazeće zbilje."

Zagrebački nadbiskup je dodao kako vjera ispovijeda da novi suodnos s Bogom već ovdje može promijeniti - i promijenit će naše tijelo, našu osobnu i zajedničku stvarnost. "Naša je vjera i tjelesna, dakle povijesna, a to znači i društvena. Time bilo koje jednostrano guranje vjere u prostor duhovnoga, koji nije povezan sa zemaljskim okolnostima, odudara od kršćanske vjere", naglasio je kardinal Bozanić.

Marija nije daleko od nas

Papa Benedikt XVI. poručio je na Veliku Gospu kako se u Mariji uznesenoj na nebo, koja u potpunosti sudjeluje u Sinovu uskrsnuću, divimo ostvarenju ljudskoga stvorenja sukladnim s Božjim svijetom. Dodao je da kršćanstvo ne naviješta apstraktno spasenje duše u neodređenom zagrobnom životu, nego obećava vječnost, gdje ništa neće propasti od onoga što nam je najdraže, nego će zahvaljujući Božjoj ljubavi nastaviti živjeti, baš poput Marije.

Marija, uznesena na nebo, nije daleko od nas, rekao je nadalje Papa i objasnio što znači nebo. Svi smo danas jako svjesni kako izgovarajući riječ "nebo" ne mislimo na neko mjesto u svemiru. Mislimo na nešto puno veće, što je teško opisati našim ograničenim ljudskim pojmovima. S izrazom "nebo" želimo potvrditi da nas Bog, koji nam je postao blizak, ne napušta u smrti ni nakon nje, nego da ima mjesta za nas i da nam daje vječnost.

 


© 1999-2019 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s