Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Flm
 
Brak je mrak 2

Piše: Marijana Jakovljević
 
Uvijek aktualna tema


"Why did I get married too?"; drama; redatelj i scenarist: Tyler Perry; glume: Tyler Perry, Janet Jackson, Jill Scott, Sharon Leal, Malik Yoba, Michel Jai White, Tasha Smith; SAD; 2010.; 121 minuta; produkcija: Lionsgate i The Tyler Perry Company; distribucija: Blitz film i video

Katkad je tema važnija od ostalih films-kih elemenata, pa je i razlog zašto pogle-dati film. A nažalost, vrlo rijetko se na zdravim temeljima i pravim vrijednostima zasniva cjelokupna produkcija. Tim dobrim nakanama često "medvjeđu uslugu" učine reklame za film, podilazeći potencijalnoj publici, najavljujući "urnebesnu zabavu", a u biti žele ostvariti što veću zaradu. Nerijetko tada gledatelji ostanu neugod-no iznenađeni, jer nisu dobili ono što im je rečeno. Ipak, to ne znači i da je film loš.

Nešto slično događa se i filmu Brak je mrak 2, nastavku istoimena filma iz 2007. godine. Najavljuju ga kao komediju, što može asocirati na komediju Nevolje u raju, u kojoj se poprilično ismijava brak, te se poigravaju smislom riječi mrak – onom u suvremenom žargonu, kada znači nešto iznimno dobro, i onom doslovnom, tamnom i tmurnom, jako lošem. Uostalom, ta igra riječi i smisla može biti čak i simpatična. No, bilo bi bolje da su najavili dramu s malo humora, što taj film i jest, jer govori o veoma važnim problemima. U biti, njegovi se protagonisti pitaju zašto su se vjenčali. I tu dolazimo do glavne, uvijek aktualne teme – braka, i vrlo ozbiljnoga pristupa koji potiče gledatelje na razmišljanje.

Redatelj, scenarist, producent i glumac Tyler Perry – u nas poznat još po svojim dvama filmovima Dnevnik lude crnkinje i Madeino obiteljsko okupljanje – uvijek se koristi duhov-nošću kao temeljem i utočištem svojim likovima, zalaže se za očuvanje braka u ovome nestalnome suvremenom vremenu, te smatra da ljubav može i treba prevladati u svim vrstama međuljudskih odnosa. Filmovi imaju i dublju psihološku razinu, a vrlo su značajni dijalozi, koje valja pomno slušati. Katkad ih, istina, kao u prvom filmu Brak je mrak, ima i previše, i prebrzi su, pa ih je teže slijediti. A kako je uvijek riječ o ozbiljnim temama, prevladavaju dramski elementi koje ublažava humor kao neophodni kontrapunkt. Ipak, miješanje žanrova dominira i u drugom filmu.

Opet je riječ o ista četiri bračna para, čije prijateljstvo seže još od studentskih dana, i zajedničkom jednotjednom ljetovanju, kada otvoreno preispituju svoje odnose. Ovoga puta su na Bahamima, a radnja se nastavlja i nakon završetka odmora. Svi su glumci solidni, fotografija je lijepa, scenografija dobra, a riječi pjesama koje prate film zrcale njihove situacije. Film je ispunjen vrlo dinamičnom radnjom, bez praznoga hoda.

Isplivavaju problemi poput ljubomore, kontrole, nezaposlenosti, emocionalnoga "preljuba", a oni koji izgledaju najsmirenije, Patricia i Gavin, imaju najviše teškoća. Ona, koja kao psihologinja piše knjige i pomaže drugima, nije u stanju suočiti se s vlastitom situacijom. Stalna svađa Angele i Marcusa, iako se vole, trebao je biti komičan dio filma, ali prelazi u iritiranje. Terry i Dianne shvaćaju važnost emocionalne povezanosti, a koji je pravi razlog dolaska Sheilina bivšeg muža, saznaje se tek na kraju. Kada se pojave bolest i tragične situacije, dolazi do izražaja prijateljstvo i ljubav koja sve nadilazi, te spoznaja kako u svakom trenutku trebaju cijeniti odnose koje imaju...

Vrlo je zanimljiva scena kada na odmoru susreću stariji bračni par, koji svjedoči o zajedništvu više od pedeset godina. U drugom dijelu filma ritam je brži uz više iznenadnih obrata, što drži gledateljevu pozornost. Doista vrijedi pogledati taj film u kinu, ali i prvi Brak je mrak na DVD-u.

 


© 1999-2019 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s