Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Hrvatski areopag
 
Međunarodna konferencija o štetnosti sekti

Piše: dr. sc. Josip Blažević (hrvatski-areopag@ofmconv.hr)
 
Razgovor s prof. Brankom Dujmić-Delcourt

Povodom održavanja druge Međunarodne konfe-rencije u Rijeci u studenome ove godine na temu "Destruktivne skupine i mladi", razgovaramo s or-ganizatorom konferencije i predsjednicom CISK-a (Centar za informiranje o sektama i kultovima), prof. Brankom Dujmić-Delcourt, rodom iz Rijeke.

Prof. Dujmić-Delcourt diplomirala je na Muzičkoj Akademiji Sveučilišta u Zagrebu klavir i teoriju glazbe. Profesionalno je djelovala kao profesor klavira i korepetitor na glazbenoj školi "Blagoje Bersa" u Zagrebu, kasnije i u Bruxellesu, gdje živi posljednjih 20-tak godina. Tamo nastavlja glazbene aktivnosti kao asistent i manager legendarnoga ruskog pijanista Lazara Bermana i njegovog sina, violinista Pavela Bermana. Organizira njihovu koncertnu karijeru u Europi, SAD-u i Japanu.

Godine 2007. u Rijeci je osnovala neprofitabilnu udrugu "Centar za Informiranje o sektama i kulto-vima" (CISK) kao odgovor na vlastito dramatično obiteljsko iskustvo sa Transcendentalnom Medita-cijom u Hrvatskoj. U nemogućnosti da se u Hrvatskoj institucionalno zaštiti, potražila je pomoć u svojoj drugoj domovini Belgiji. Već 2008. CISK postaje član Europske federacije centara za istraživanje i informiranje o sektaštvu (FECRIS), a od 2009. prof. Dujmić-Delcourt djeluje kao njegova predstavnica u radnoj grupi za sekte pri Vijeću Europe u Strassbourgu. Ove godine izabrana je u izvršno vijeće FECRIS-a.

Vi ste predstavnica FECRIS-a u Hrvatskoj. Možete li našoj javnosti predstaviti spomenutu organizaciju i njezine ciljeve?

Riječ je o međunarodnoj nevladinoj organizaciji. Osnovana je 1994. u Parizu na temelju francuskog zakona iz 1901. g. s laičkim pristupom u svom djelovanju, bez obzira na filozofsko, religiozno, političko ili ekonomsko opredjeljenje članova. Djelatnost Federacije temelji se na Europskoj konvenciji za ljudska prava. Pokriva 60-tak udruga iz 31 europske zemlje, članice Vijeća Europe. Surađuje s centrima u Kanadi, SAD-u, Izraelu, Argentini i Australiji. Bavi se praćenjem suvremenih grupa sektaških i totalitarnih tendencija, kada neke narušavaju ne samo život i integritet pojedinca i obitelji već i ravnotežu u državi; vršeći nedopuštene kriminalne postupke, narušavajući općepriznata ljudska prava. FECRIS ima ulogu vitalne poveznice između građana i državnih institucija s kojima sklapa partnerstva i tijesnu suradnju. Naročito u Francukoj, Belgiji, Njemačkoj, Španjolskoj i Italiji gdje se problem rješava institucionalno, rezolucijama i zakonski. Od 2005. godine FECRIS uživa status partnera u Vijeću Europe, a od 2009. i specijalni status savjetnika gospodarskog i socijalnog vijeća Ujedinjenih naroda (ECOSOC). Francuska vlada dodjeljuje priznanje FECRIS-u za zasluge u borbi za ljudska prava pa kao takav uživa njihovu značajnu podršku.

CISK je ime udruge koju ste Vi osnovali u Hrvatskoj i kojoj ste predsjednica. Čime se udruga bavi i s kakvim se trenutno problemima susrećete?

CISK ima informativnu ulogu. Može ukazati na štetnost sektaškog djelovanja pojedinih grupa na temelju složenih istraživanja europskih institucija te informirati obitelj kako će se nositi s novim problemom. Počeli smo od nule na volonterskoj bazi. Govorila sam na skupovima diljem Hrvatske i tako prenosila europska iskustva građanima u Čakovcu, Varaždinu, Splitu, Zagrebu i Rijeci. Privukli smo interes nekih hrvatskih novinara i TV-postaja, gdje sam objavljivala svoje tekstove i govorila za javnost. Redali su se pozivi nesretnih roditelja čija su djeca nakon punoljetnosti napustila domove i školovanje da bi ponizno služila nekom "guru" u Indiji ili Italiji. "Sve je počelo banalnim vježbama yoge u osnovnoj školi a da nam nitko nije ukazao i na tu opciju ", žali se jedna majka koja je nasjela na njihove propagandne misije, kada govore da se bore za mir u svijetu, prodajući recepte protiv stresa, zdrave hrane te tableta i megavitamina vlastite licence. Nakon jednog članka objavljenog u "Veritasu" 2007. g. javila mi se jedna pedijatrica iz Čakovca, gdje traži odgovor na probleme s kojima se svakodnevno susreće u ambulanti i kaže kako je društvu i pojedincu dijete najveća svetinja, ali nam izmiče iz vida situacija kada i sam roditelj može zarobiti vlastito dijete da bi zadovoljilo uvjete koje mu 'guru' postavlja: lišavanjem lijekova, cjepiva i transfuzije krvi u zamjenu za alternativu, do smanjivanja zdrave i korisne prehrane. Ukoliko stvari krenu po zlu, odgovornost snosi liječnik, a dijete tragične posljedice.

U studenom priređujete drugu Međunarodnu konferenciju o destruktivnom djelovanju sekti u Rijeci. Možete li nam predstaviti program, sudionike i ciljeve konferencije?

Riječ je o konferenciji koja će se održati u Rijeci na temu "Destruktivne skupine i mladi". Organizatori su FECRIS i Sveučilište u Rijeci pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke. Uz podršku Vlada Republike Francuske i Kraljevine Belgije na temu "Zakonodavna inicijativa Europske unije u području manipulacije i eksploatacije od strane destruktivnih grupa nad mladima i ranjivim osobama" izlagat će: Tom Sackville, predsjednik FECRIS-a, bivši ministar zdravstva Velike Britanije; Geroges Fenech, predsjednik MIVILUDES iz kabineta francuskog Premiera; gda Catherine Picard, autorica francuskog zakona za zaštitu ranjive populacije, bivša članica francuskog parlamenta i dobitnica nagrade za životno djelo; André Frédéric, zastupnik belgijskog parlamenta, vođa parlamentarne radne grupe za sekte; Henry de Cordes, predsjednik CIAOSN, federalnog instituta za proučavanje destruktivnih sekti - Ministarstvo pravosuđa Belgije; Dany Lesciauskas, odjel za sekte i antiterorizam Federalne Policije u Belgiji, a Nick Xenophon, Senator Južne Australije, poslat će prigodan referat u Rijeku, koji će pročitati g. Tom Sackville, predsjednik FECRIS-a. Ja ću govoriti o "Razvojnom putu manipulativnih grupa u Hrvatskoj i zemljama Balkana". Završit ćemo okruglim stolom gdje otvaramo diskusiju sa predstavnicima hrvatske inteligencije i institucija. Cilj nam je da vlada RH otvori novo poglavlje koje nam je sklizlo pod prstima, usprkos onome što Vijeće Europe od nas traži posljednjih dvadeset godina. Javnost će biti izviještena putem medija.

Kakva su Vaša zapažanja o štetnosti djelovanja sekti u okviru organizacija u kojima djelujete?

Hrvatska je na pragu Europske Unije, još uvijek nespremna da se suoči s ovim problemom. Sektaške devijacije plutaju u sivoj zoni New age centara i sekti koje su u Hrvatskoj poprimile nesrazmjerne oblike. Univerzalni svijet gurua i manipulatora donose na tržište bio-psihološke i personality tehnike, reiki, razne yoge, masaže, terapije za razvoj kreativnosti, tehnike disanja, hipnoze, radiesteziju, psihotroniku, liječenje na daljinu i pogledom, terapije kristalima, bojama, otvaranjem čakri, te nedopustive terapije Indigo djece, itd. Površno "znanje" stječe se na tečajevima koji dostižu visoke cijene. Nadriliječništvo, nadriapotekarstvo i šarlatanstvo postaju sastavni dio takve prakse ali i izvor velike zarade; zahvaljujući medijskoj propagandi i političkoj podršci. Riješiti ovaj problem u Hrvatskoj, gdje štetno sektaško djelovanje ne postoji kao definicija, vrlo je teško bez političke inicijative, organizirane institucionalne podrške i suradnje s europskim institucijama.

Kojim sredstvima se služe međunarodne organizacije za suzbijanje štetnog djelovanja sekti?

Europa u svojoj povijesti pamti fašizam i komunizam. Stoga su kriteriji naspram totalitarizma vrlo strogi i visoki za razliku od naših američkih prijatelja koji to nisu imali. To su znali oni Amerikanci koji su ginuli u Normandiji koncem Drugoga svjetskog rata. Europa je demokracijom ukinula smrtnu kaznu, svi imaju pravo na kvalitetno školovanje, a ne samo bogati. To vrijedi i za zdravstveno osiguranje. Dokle god se te razlike ne usklade, biti će jaz u pogledima. Mi ne možemo ići korak unatrag. Budućnost Europe je u rukama znanosti i pismenosti. Europski Parlament donio je Rezoluciju o sektama 1996. godine a Vijeće Europe tri preporuke svojim zemljama članicama. Hrvatska se oglušila i postupila suprotno. Francuska, Belgija i Njemačka organizirale su parlamentarne ankete jer su svjesne da se radi o organiziranim grupama koje sustavno krše nacionalne i međunarodne zakone prijevarama, lažnim oglašavanjem, pranjem novca, trgovinom organa i droge sve do fizičke likvidacije, kada primjenjuju ilegalnu medicinsku praksu i štetne psihološke tretmane. Države organi-ziraju edukaciju za pravosuđe, policiju, školstvo i mlade. Francuska je donijela zakon za zaštitu ranjive populacije od mentalnih manipulacija, napada na slobode, dostojanstvo i osobnost pojedinca te dovođenja u opasnost maloljetnika i ranjive populacije. Na potezu su Belgija, Njemačka, Italija i nadajmo se Australija.

Na što biste posebno svratili pozornost hrvatskoj javnosti?

Nemojte nasjedati laskavim ponudama pseudoznanosti. Zvanje se ne stječe blic tečajevima već radom i učenjem. Poštivati i nastaviti europsku tradiciju znači i ulaganje u znanost i edukaciju. Zajamčena nam je sloboda samo u slučaju da je ne ostvarujemo na štetu drugih.

 


© 1999-2019 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s